Vybíráme nové dveře

18.02.2013 15:14

 

Chystáte si pořídit nové interiérové dveře včetně zárubní? Výměna něco stojí a bez šikovného řemeslníka se neobejde. Zatímco kovové rámy se dají celkem snadno vyříznout, dřevěné zárubně bývá snazší renovovat nebo obložit.

Kdo si hodlá pořídit nové interiérové dveře, ať už kvůli vzhledu nebo z jiných důvodů, musí zpravidla vyměnit i zárubně. Ty starší původní totiž mají často jiný rozměr závěsů, silnější a delší čepy, odlišné rozměry falců (polodrážek).

Změnit zárubně může být dáno i jejich technickým stavem. Mohou být například poškozeny deformacemi, které zapříčinily otřesy domu či špatné usazení.

Než se definitivně rozhodnete, pečlivě si vše přeměřte a zvažte, zda je možná oprava, nebo nutná výměna. Případně si pozvěte odborníka z firmy specializované na montáž dveří, který vám vysvětlí, co je, a co není možné.

Dobře zvažte také vzhled nového kompletu – už řadu let se do nových obytných interiérů používají především kazetové dveře.

Petr Jurečka - Kazetové dveře Petr Jurečka - Kazetové dveře

Obložit, nebo bourat?

Na trhu jsou k dostání speciální zárubně určené pro obložení původních kovových. jejich nevýhodou je prostor, který zaberou. Průchod zúží o necelé tři centimetry a také budou trochu „vyčnívat ze zdi“.

Dobrou variantou pro vyšší postavy jsou dveře vysoké 210 až 220 cm. Jsou praktičtější i při stěhování. Především však mnohem lépe vypadají, dodávají místnosti noblesu, působí luxusním dojmem.

Pokud nad zárubní použijete prosklení, získáte denní světlo třeba i v jinak tmavé předsíni.

Tzv. zapuštěná zárubeň zajisti jednu rovinu pro zárubeň, dveřní křídlo i zeď. Jde vlastně o komplet, jehož součástí je také kovová konstrukce určená do stavebního otvoru. Jde o poměrně náročnou montáž, která patří do rukou specialistů.

Zajímavým řešením jsou bezfalcové (=bezpolodrážkové) dveře. V čem je rozdíl? Běžné dveře překrývají zárubeň, bezfalcové splynou se zárubní. Jsou elegantnější, nikde vás neruší pohled na závěsy neboli panty.

U bezfalcových dveří se vyplatí použít kování, které je polohovatelné, abyste dveře mohli přesně nastavit.

Velmi důležitou součástí dveří je samozřejmě kování – kliky. Trend směřuje k jednoduchým, funkčním typům. Vyhněte se tzv. výhodným nákupům – levným pozlaceným klikám, které během několika měsíců ztratí svůj lesk.

Poznat kvalitní kování není tak jednoduché, určitým vodítkem je hmotnost – lehká klika prostě nic nevydrží.

 

Nakupujeme dveře a za kolik

Jako u všeho i u dveří platí, že za málo peněz málo muziky. Preferujte specializované prodejce s vyškoleným personálem. Pokud si chcete dopřát kvalitní dveře na míru, sladěné s interiérem, oslovte firmu, která vyrábí dveře na zakázku. Rozdíl v ceně vynahradí kvalita.

výrobků vyráběných na míru na zakázku se obrňte trpělivostí – počítejte  až 8 týdnů, v případě výměny zárubní k vám výrobce pošle nejdříve svého technika, aby vše pečlivě zaměřil.

Petr Jurečka - Kazetové dveře Petr Jurečka - Kazetové dveře